Om Thea Bundgaard Olsen


Præsentation af Thea Bundgaard Olsen, audiologopædi-studerende ved Københavns Universitet

Jeg er ordblind, 22 år og studerer på Københavns Universitet. Jeg har haft it-rygsæk siden 4. klasse og har brugt den i undervisningen lige siden.
I folkeskolen brugte jeg de første år mange dansktimer på at undre mig over, hvorfor jeg ikke lige så let som de andre kunne lære at læse og skrive.
Hjemme havde vi udfordringer med læselektierne, som kunne ende i den rene elendighed, da jeg blev frustreret over ikke at kunne, og mine forældre blev det over ikke at kunne lære mig det.
Først i 3. klasse fik jeg hjælp, hvilket jeg senere forstod, var hurtigt i det system.
Da vi først forstod hvad der var galt og havde accepteret at sådan var det blev det lettere. Vi begyndte at tale højt om det, og det gav mange positive oplevelser.
Fra 4. klasse har jeg haft en bærbar computer med i skole med CD-ord. Jeg har brugt den i timerne og haft stor gavn af den. I hele min folkeskoletid har jeg gået til specialundervisning både i skolen og hos Nyt Mod.
Jeg afsluttede 9. klasse med hjælp fra CD-ord, specialundervisning og Nyt Mod og startede derefter på 10-klassesskolen i læseklassen. Her fik jeg mulighed for at dele ud af mine færdigheder med CD-ord, da mange af mine klassekammerater ikke havde haft de samme muligheder som jeg selv. Efter 10. klasse gik jeg på HTX i Hillerød og afsluttede med gode resultater. Jeg brugte derefter et år på at supplere op med tysk og historie, og i 2016 kom jeg ind på min drømmeuddannelse, audiologopædi.
 
Jeg har gennem min skoletid oplevet mange forskellige meninger og holdninger til det at være ordblind. Jeg mener selv, at det at være ordblind ikke er en begrænsning for en, men et handikap, som man skal lære at håndtere og bruge til sin egen fordel.
I fritiden har jeg i mange år dyrket judo. Jeg har været på landsholdet, og jeg har også trænet yngre børn i en periode.
Jeg har følgende erfaringer med at fortælle om min ordblindhed og støtte andre ordblinde:
En artikel i ”Vi unge” bladet om det at være ordblind. Artiklen gav mange tilkendegivelser fra min omgangskreds. Nogle kom endda og sagde tak, de var selv ordblinde, men havde skjult det fordi de skammede sig.
Oplysningsstand i Slotsarkaderne: Sammen med Nyt Mod har jeg deltaget i en stand i Slotsarkaderne, da der var en kampagne for at fortælle om ordblindhed og om den hjælp, man kan få.
Oplysningsmøder for forældre på Alsønderup Skole sammen med specialundervisningslærer Tanja Kristoffersen.
Ressourceperson Alsønderup Skole og Byskolen - Jeg fik lov til at hjælpe andre med at installere og fejlløse deres CD-ord og introducere dem i hvordan CD-ord bruges.

Har I brug for min hjælp?
Jeg kan tage en snak med dit ordblinde barn/unge for at hjælpe ham eller hende til at acceptere og forstå ordblindheden. Jeg har samarbejdet med Nyt Mod om dette de sidste to-tre år og har efterhånden stor erfaring i at støtte andre ordblinde på denne måde. Jeg har de bedste kort på hånden til at kunne gøre det, fordi jeg selv er ordblind og hele tiden kan bruge mig selv som eksempel på, at tingene kan lade sig gøre, når man klør på og ikke giver op.
Jeg er superbruger af CD-ord, og jeg kan undervise dit ordblinde barn/unge i at bruge CD-ord på de mest hensigtsmæssige måder. Jeg kan også hjælpe med AppWriter og IntoWords, da principperne er de samme.

Det er ikke snyd!
Nogle ordblinde har svært ved at frigøre sig fra en følelse af, at det er ’snyd’ at bruge hjælpemidler. Det synes jeg selvfølgelig ikke, det er! Det svarer til at få briller, når man har brug for briller. Jeg kan formidle min egen begejstring for den hjælp, programmet kan give. Den hjælp har været uvurderlig for mig.
Det vil glæde mig meget at hjælpe dit ordblinde barn/unge til at forholde sig til sin ordblindhed og til at bruge CD-ord, AppWriter eller IntoWords!
 
Venlig hilsen Thea Bundgaard Olsen
 
Nyt Mod ApS • Amtsvej 2 • 3450 Allerød • Tlf.: 30 23 31 01 • Email: info@nyt-mod.dk • CVR: 29773726